Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Στοιχεία σοκ για τα παιδιά και τις παγίδες του internet




Στοιχεία που σοκάρουν για τις παγίδες από την αλόγιστη και χωρίς καθοδήγηση χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ασφαλές Δίκτυο - Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αναζητούν τα σωστά μονοπάτια», που διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:

- Σε ποσοστό 12,8% τα παιδιά κάτω των 18 ετών που ζουν στην Αττική βρίσκονται ένα στάδιο πριν από τον εθισμό, ενώ σε ποσοστό 1% διαπιστώθηκε εθισμός στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με κυριότερο παράγοντα ανησυχίας τα διαδικτυακά και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια (στοιχεία από έρευνα που παρουσίασε ο Γιώργος Κορμάς, γιατρός , επιστημονικός συνεργάτης / ερευνητής της μονάδας εφηβικής υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελλ. Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας).
- Καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των καταγγελιών του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μανώλης Σφακιανάκης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γίνονται 40 καταγγελίες σε καθημερινή βάση, έναντι μόλις 2 καταγγελιών ανά 24ωρο πριν από 2 χρόνια.
- «Καμπανάκι» για την Ελληνική Πολιτεία αποτελεί πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Αγγελάκας. Στην ερώτηση «πού θα βρω πληροφορίες για το Ίντερνετ;» δίνονται οι ακόλουθες απαντήσεις:

71% οικογένεια
62% τηλεόραση - έντυπα
39% Ίντερνετ
16% κρατικές υπηρεσίες

- Ο υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχάλης Μπεκίρης, δεσμεύτηκε από την πλευρά του για συντονισμένη δράση της πολιτείας με εκπαιδευτικούς φορείς με στόχο τη διαρκή ενημέρωση μαθητών και γονέων. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση οι πολίτες οφείλουν να σπεύδουν στις αρμόδιες αρχές, εάν αντιληφθούν κάτι ύποπτο ή πέσουν θύμα κάποιας απάτης.

- Εθισμό των νέων όχι τόσο στο διαδίκτυο όσο στα παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα και στους εικονικούς κόσμους εντοπίζει ο Μ. Στρατάκης, υπεύθυνος τομέα έρευνας & ανάπτυξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών Forthnet, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης των γονέων.

- Ενημέρωση - Πρόληψη - Αντιμετώπιση είναι το τρίπτυχο της ομάδας δράσης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την ψηφιακή ασφάλεια, με συντονίστρια την Α. Γιαννοπούλου.

- Ο Π. Τσανάκας - Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας), Υπεύθυνος Δράσης «goneis.gr» παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου που θέτουν ως στόχο τόσο τη συνεχή υποστήριξη των γονέων όσο και την εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Κυρίαρχα μηνύματα που κρατήσαμε από τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Α. Φουρλής, είναι: «Ναι στο διαδίκτυο. Ναι στις νέες τεχνολογίες. Όχι στον πανικό και το φόβο. Ναι στις ζεστές οικογενειακές σχέσεις. Ναι στη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση μικρών και μεγάλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου