Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στοιχεία ερευνών και σχόλια από ειδικούς

Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Νεανική παραβατικότητα

H Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ. Ε. Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (διευθυντής: καθηγητής Δ. Καφετζής, επιστημονική υπεύθυνος: Αρτεμις Κ. Τσίτσικα, λέκτορας Παιδιατρικής - Εφηβικής Παιδιατρικής) έχει πραγματοποιήσει σημαντικά προγράμματα σε θέματα χρήσης και κατάχρησης του Διαδικτύου. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Μ. Ε. Υ., τα οποία αναφέρει ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Γεώργιος Κορμάς: 4,2% των παιδιών δέχονται απειλητικά μηνύματα μέσω του Διαδικτύου, με πιο πιθανούς θύτες γνωστούς συμμαθητές τους. «Η οικειότητα που αισθάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι στο Διαδίκτυο τα ωθεί σε μια ξέφρενη και συχνά ανεύθυνη παρουσίαση προσωπικών δεδομένων. Εχουμε δεχθεί καταγγελίες αναρτήσεων μαγνητοσκοπημένων ερωτικών σκηνών ή σκηνών σε τουαλέτες που λειτουργούν σαν εκβιασμός, με αντίποινα βίαιες συμπεριφορές π. χ. τον ξυλοδαρμό. Δυστυχώς, τα παιδιά δεν έχουν συναίσθηση των συνεπειών».

Ερευνα στην Αμερική

Στο επίκεντρο οι bullies

Πριν από λίγους μήνες, το Journal for Adolescent Health κυκλοφόρησε ένα ειδικό τεύχος με έρευνες για το cyberbullying. Μία από τις έρευνες υπογράφουν και οι δρες Robin M. Kowalski (φωτ.) και Susan P. Limber, συγγραφείς του βιβλίου «Cyber Bullying: Bullying in the Digital Age», οι οποίες κατέληξαν στα εξής αποτελέσματα: «11% των μαθητών είπαν ότι είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους δύο μήνες, 7% είχε εκφοβίσει και εκφοβηθεί, ενώ 4% ομολογούσε ότι είχε εκφοβίσει κάποιον τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους δύο μήνες. Οι πιο συνήθεις μέθοδοι για τη διαδικτυακή παρενόχληση (όπως αναφέρθηκαν τόσο από τους θύτες, όσο και από τα θύματα) ήταν μέσω του κλειστού chat, των chat rooms και μέσω email. Τέλος, πάνω από το 50% των θυμάτων δεν γνώριζε την ταυτότητα του εκφοβιστή του» (από την έρευνα «Electronic Bullying Among Middle School Students», 2007).

Κατά της δυσφήμησης

Υπηρεσίες για γονείς

«Εξασφαλίστε τη διαδικτυακή υπόληψη και ασφάλεια του παιδιού σας». Με αυτή τη φράση περιγράφει η εταιρεία του Αμερικανού Μάικλ Φέρτικ, ReputationDefender. com, το πακέτο που απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον εξευτελισμό τους ή από την παρενόχληση που μπορεί να τους ασκείται από άλλους στο Διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ψάχνει για αναφορές στο παιδί, στο όνομά του, σε φωτογραφίες, σε προφίλ κοινωνικών ιστών και στέλνει στους γονείς μια μηνιαία αναφορά. Κατά τον Φέρτικ, στην περίπτωση παιδιών και εφήβων, τα στοιχεία που μπορεί να τα βλάψουν στο μέλλον προέρχονται από την απερισκεψία των παιδιών, αλλά και από την κακεντρέχεια των συνομηλίκων τους.



--------------------------------------------------------------------------------

Kλείσιμο

Hμερομηνία : 04-10-2008

Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου