Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-07-09



Μέσω Διαδικτύου απέτρεψαν 17 αυτοκτονίες νέων
Του Κωστα Oνισενκο

Καθοριστικός, αρνητικός αλλά όπως αποδεικνύεται και θετικός, είναι ο ρόλος του Διαδικτύου στις εφηβικές αυτοκτονίες, επισημαίνουν ειδικοί του κλάδου με αφορμή τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις αποτροπές αυτοκτονιών. Στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν συνολικά 17 περιπτώσεις νέων, οι οποίοι δήλωσαν διαδικτυακά την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Το Διαδίκτυο καθίσταται επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια ενός νέου που προτίθεται να αυτοκτονήσει. Αφετέρου όμως, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τις αρχές οι οποίες εργάζονται προκειμένου να εντοπίσουν τους επίδοξους αυτόχειρες. Καθοριστικό στοιχείο σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η αντίδραση των ανθρώπων που βλέπουν μια τέτοια διαδικτυακή ανάρτηση. «Δεν συστήνεται να μπαίνουμε σε διάλογο με κάποιον που δηλώνει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, αλλά να ειδοποιούμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές» αναφέρει ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β. Παιδιατρικής κλινικής Παν. Αθηνών και μέλος του Ελλ. Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η συμπεριφορά των χρηστών Ιντερνετ που έρχονται σε επαφή με τέτοιες αναρτήσεις είναι πολλές φορές λανθασμένη καθώς «θεωρούν τον εαυτό τους ψυχολόγο και μπαίνουν σε διάλογο και επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση. Αλλες φορές βρίζουν ή λοιδορούν» συμπληρώνει ο κ. Κορμάς. Οπως τονίζει, το πλέον επικίνδυνο στοιχείο του Διαδικτύου σε σχέση με τις αυτοκτονίες είναι η δυνατότητα ενός νέου να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε αντίστοιχη ψυχολογική κατάσταση. «Ερχόμενοι σε επαφή εμψυχώνουν ο ένας τον άλλον για το απονενοημένο διάβημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις ομαδικών αυτοκτονιών» καταλήγει.

Τους τελευταίους τρεις μήνες

Οσον αφορά τις 17 περιπτώσεις που εντόπισε η αστυνομία, πρόκειται για 13 αγόρια και 3 κορίτσια απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και μια 15χρονη από τη Φινλανδία που κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών μηνών δήλωσαν διαδικτυακά την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν. Η πρόθεση αυτοκτονίας δηλώθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, HI5 κ.ά. αλλά και μέσω προγράμματος συνομιλιών MSN. Ο ένας από τους νέους, στους οποίους παρασχέθηκε βοήθεια μέσω ΜΚΟ, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από λίγους μήνες.



Eκτύπωση | e-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου