Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Το ερώτημα θα απαντήσει έρευνα εν εξελίξει, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα μοιάζουν τρομακτικά

Το 3% των εφήβων είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο;

Η κατάχρηση καλύπτει στο παιδί την έλλειψη επικοινωνίας με το σπίτι ή το σχολείο. Όντας σε αδιέξοδο, θέλει να ξεφύγει απΆ τη μοναξιά που το πνίγει, αναζητώντας στο διαδίκτυο πράγματα που δεν τα βρίσκει στον πραγματικό κόσμο




Ένα επιστημονικό εργαλείο θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί αναφορικά με τη χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου στην Κύπρο. Σχετική έρευνα άρχισε την περασμένη Δευτέρα με πρώτο σχολείο γυμνάσιο της Λευκωσίας. Τα στοιχεία από την επεξεργασία των 150 ερωτηματολογίων τα οποία απάντησαν ανώνυμα οι μαθητές, είναι άκρως ανησυχητικά. Αντίστοιχη έρευνα σε σχολεία της Ελλάδας κατέδειξε ότι 1% των εφήβων του δείγματος παρουσιάζουν εθισμό στο διαδίκτυο. Εάν το Γυμνάσιο που διερευνήθηκε δεν αποτελεί εξαίρεση, τότε το ποσοστό των εθισμένων στο διαδίκτυο εφήβων στην Κύπρο δεν αποκλείεται να είναι και τριπλάσιο. Ο Δρ Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, ΒΆ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο της έρευνας, σε συνέντευξή του στον «Π», εκφράζει την ευχή η πρώτη αξιολόγηση να μην σκιαγραφεί την πραγματική κατάσταση, γιατί τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό. Πάντως τα 150 ερωτηματολόγια αποτελούν το 10% του συνόλου του δείγματος- 1.500 έως 2.000 ερωτηματολόγια!
Στην έρευνα συμμετέχουν η Επ. Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου με το ΤΕΠΑΚ και την Παιδιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Περιλαμβάνει ταυτόχρονα ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους από τη χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου. Τα παιδιά, τονίζει ο Δρ Κορμάς, δεν αποθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτό το σπουδαίο εργαλείο για τη μάθηση και την ψυχαγωγία τους, αλλά μαθαίνουν πώς να σερφάρουν με ασφάλεια.


Σοκαριστήκατε με τα πρώτα αποτελέσματα;


Ανησυχεί το ότι τα παιδιά εδώ είναι περισσότερο προηγμένα τεχνολογικά απΆ ό,τι στην Ελλάδα και λιγότερο ενημερωμένα. Χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο και όλους τους τρόπους πρόσβασης σΆ αυτό. Για παράδειγμα, είδαμε πως η χρήση του κινητού για σύνδεση με το ίντερνετ είναι διπλάσια απΆ ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί τα ποσοστά κατάχρησης να είναι υψηλότερα και τα παιδιά πιο εύκολα επιρρεπή στις κυβερνο-αυτοκτονίες, στην παιδοφιλία, και την πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό. Όλα αυτά θα φανούν από την έρευνα. Και στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά, αλλά ενδεχομένως στην Κύπρο τα πράγματα να είναι χειρότερα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να παρέμβουμε άμεσα και γρήγορα ώστε παιδιά, γονείς και δάσκαλοι να ενημερωθούν


Με ποιον τρόπο θα παρέμβετε;


Θα δημιουργήσουμε ακαδημίες όπου θα εκπαιδευτούν γονείς και εκπαιδευτικοί στο ασφαλές διαδίκτυο. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να δημιουργηθεί μονάδα στήριξης των εθισμένων παιδιών. Στην Ελλάδα διαπιστώσαμε πως 1% των εφήβων του δείγματος παρουσίαζαν εθισμό. 'Αρα υπάρχουν οικογένειες που έχουν το πρόβλημα μέσα στο σπίτι τους. Εκεί δημιουργήσαμε δομές, ώστε τα παιδιά να έχουν συνεχή στήριξη για να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο.


Έχετε επανέλθει με επαναληπτική έρευνα στην Ελλάδα;


Ναι και φαίνεται πως έχει καλυτερεύσει η κατάσταση. Μένει όμως πολύς χρόνος να διανύσουμε ακόμα.


Υπάρχουν γονείς που φοβούνται το διαδίκτυο κι άλλοι που σηκώνουν τα χέρια ψηλά...


Από μόνο του δεν έχει κάτι να μας φοβίσει. Δεν θέλουμε να το κλείσουμε γιατί τα παιδιά θα το βρουν αλλού. 'Αλλωστε προσφέρει ψυχαγωγία και γνώση. Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από νωρίς για σωστή χρήση.


Ποια παιδιά εθίζονται περισσότερο;


Αυτά που ασχολούνται πολλές ώρες με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και ελάχιστα με το chat.


Ποια συμπτώματα θα μας βάλουν σε υποψίες;


Το παιδί αλλάζει συμπεριφορά, εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος από τα χόμπι του, διαταράζονται οι προσωπικές του σχέσεις, συγκρούεται με την οικογένεια και δεν έχει την κοινωνικότητα που είχε πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σχολική αποτυχία, διαταραχές στον ύπνο, κάποιοι δε παρουσιάζουν πονοκεφάλους και μένουν χωρίς φαγητό και νερό.


Πόσες ώρες on line σημαίνει εθισμός;
Υπάρχουν παιδιά που είναι 3-5 ώρες ημερησίως και είναι εθισμένα. Ήδη από τα 150 παιδιά που απάντησαν στην Κύπρο το ερωτηματολόγιο έχουν αναφερθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι κάθισαν 3 μέρες συνεχόμενες στο ίντερνετ! Αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση. Και το ότι όλα τα αγόρια παίζουν πολεμικά παιγνίδια. Ελπίζω να είναι τυχαίο το γεγονός...


Τα παιδιά ποιων οικογενειών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;


Των δυσλειτουργικών οικογενειών, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται μόνο οι χωρισμένες οικογένειες ή αυτές στις οποίες υπάρχει βία. Είναι και οικογένειες υπερπροστατευτικές ή υπεραπασχολούμενες. Αποτέλεσμα το παιδί να μένει μόνο στο σπίτι, είναι ανεξέλεγκτο στο διαδίκτυο και να βαριέται. Τα παιδιά πρέπει να μοιράζουν τις δραστηριότητές τους. Πρώτη έγνοια είναι η εκπαίδευση, μετά ο αθλητισμός και οι παρέες τους και εάν μένει χρόνος το διαδίκτυο και η TV.


Πρέπει οι γονείς να βάζουν όρια;


Τα όρια μπαίνουν από μικρές ηλικίες. Ταυτόχρονα και ο γονέας βάζει όρια στον εαυτό του. Παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο, έχουν γονείς εξαρτημένους με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Από το φαγητό μέχρι το τσιγάρο ή άλλες ουσίες και το κινητό τηλέφωνο. Πρέπει να βάζουμε όρια, όχι όμως να τα επιβάλλουμε. Να συζητούμε. Και κυρίως να τους προσφέρουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής ώστε να είναι δημιουργικά. Το να εθιστεί ένα παιδί σημαίνει ότι το διαδίκτυο του καλύπτει την έλλειψη επικοινωνίας με το σπίτι ή το σχολείο. Νιώθει ένα αδιέξοδο και θέλει να ξεφύγει απΆ τη μοναξιά του. Η ενασχόληση των γονιών με το παιδί είναι το μεγάλο αντίδοτο στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου ή μια άλλη κατάχρηση. Γιατί αν γιΆ αυτά τα παιδιά δεν ήταν το διαδίκτυο, θα ήταν κάτι άλλο. Στην Παιδιατρική έχουμε και 120 κορίτσια με ανορεξία. Πολλές φορές οι αιτίες που οδηγούν ένα παιδί στην νευρική ανορεξία, στο διαδίκτυο, στο τζόγο ή τα ναρκωτικά, είναι ακριβώς ο ίδιος. Απλώς διαφέρει το μέσο.



--------------------------------------------------------------------------------


<+SU_Titlaki/>Eξήντα παιδιά προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το διαδίκτυο


Τα παιδιά πρέπει να έχουν ιατρική στήριξη για να μπορέσουν να απεξαρτηθούν. Στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της έρευνας για τη χρήση-κατάχρηση του διαδικτύου, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της ΒΆ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχεται στα παιδιά αυτά η απαραίτητη στήριξη. Παρόμοιο κέντρο θα πρέπει να αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον δρα Κορμά, αυτή τη στιγμή στη Μονάδα παρακολουθούνται 60 παιδιά σε εβδομαδιαία βάση, από 14 έως 17 χρόνων, μαζί και οι γονείς τους.


Τα ερωτηματολόγια στα σχολεία είναι ανώνυμα. Τα παιδιά ήρθαν από μόνα τους στο πρόγραμμα απεξάρτησης;


Συνήθως επικοινωνούν μαζί μας οι απελπισμένοι γονείς. Γονείς που έχουν φτάσει σε ακραίες καταστάσεις για να σώσουν το παιδί τους. Συνήθως τα παιδιά εμφανίζουν άρνηση. Πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα, αλλά σιγά-σιγά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Τα βάζουμε σε έναν προγραμματισμό, θέτουμε όριο χρήσης του διαδικτύου και τους προσφέρουμε έντονη ψυχολογική υποστήριξη. Κάνουμε μαζί δραστηριότητες, όπως βόλτες στα μαγαζιά, καφέδες, για να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο το διαδίκτυο.


Έχετε αποφοίτους;


Αρκετά παιδιά έχουν περάσει με επιτυχία το πρόγραμμα. Μερικά μάλιστα σπουδάζουν πληροφορική! Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η στάση των γονέων. Μίας μάνας, με την οποία συζητούσαμε για το πώς θα προσεγγίσει το παιδί της, που είναι ενάμισι χρόνο εξαρτημένο κι έχει χάσει τη χρονιά στο σχολείο, η απορία της ήταν γιατί δεν διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία. Ένα παιδί που δεν πατά στο σχολείο κι είναι όλη τη μέρα on line! 'Αλλη μητέρα, με παιδί εθισμένο δύο χρόνια στο διαδίκτυο και ίσα που οριακά περνά κάθε χρόνο την τάξη, το προετοιμάζει για τις πανελλήνιες! Το βάζει σε εντατικά φροντιστήρια, την ώρα που απέχει από το σχολείο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο του παιδιού. Αλλά και της οικογένειας.



--------------------------------------------------------------------------------


Το ότι τα παιδιά δεν παίζουν στις αλάνες, επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή τους;


Αυτό σημαίνει πως δεν αναπτύσσουν άμυλα, δεν αθλούνται, δεν έχουν ανταγωνισμό, δεν μπορούν να καταλάβουν τις πραγματικές προεκτάσεις του παιγνιδιού. Το παιγνίδι είναι το προστάδιο για την ενηλικίωση ενός ανθρώπου. Οι κανόνες του θα ισχύσουν μετέπειτα στη ζωή του. Επομένως, το παιδί αυτό μεγαλώνει με άλλους κανόνες. Το επικίνδυνο είναι πως πολλές φορές απορροφούνται από αυτό το ρόλο των παιγνιδιών και δεν αγωνίζονται για κάτι καλύτερο, δεν προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι στην πραγματική τους ζωή. Ο ρόλος στο διαδίκτυο γίνεται ο κυρίαρχος της ζωής τους.



--------------------------------------------------------------------------------


Όπως επισημαίνει ο δρ Κορμάς, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 27% των εφήβων στην Ελλάδα και το 10% των παιδιών στην Κύπρο χρησιμοποιούν το ίντερνετ καφέ, όπου είναι εντελώς ανεξέλεγκτα! Σε άλλες χώρες η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τους όρους με τους οποίους οι ανήλικοι μπορούν να μπαίνουν σε ίντερνετ καφέ. Στην Ισπανία υπάρχει δωμάτιο μόνο για τα παιδιά, ενώ στην Ιταλία αναγκάζονται τα καφέ να κρατούν όλα τα στοιχεία από τη χρήση των υπολογιστών, για να εντοπίζονται τυχόν παιδόφιλοι και να διώκονται. Στην Κύπρο υπάρχει ανωνυμία στη χρήση από τα ίντερνετ καφέ, τα παιδιά δεν δυσκολεύονται να επισκεφθούν πορνογραφικά σάιτ ή να παρενοχληθούν από ενήλικες στα chat.






Κωδικός άρθρου: 870723

ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/05/2009, Σελίδα: 47

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου